Eilandtour
Blijf op de hoogte en volg Richard&Natascha
10 November 2014 | Madagascar, Ambodifotatra
De resten hiervan zijn nog terug te vinden bij onder andere de begraafplaats waar op de oude graven de namen van de piraten te lezen zijn.
We regelen een lokale gids die ons mee neemt voor een rondleiding en verteld op een grappige manier over de tijd van toen.
Na de begraafplaats steken we met een wiebelige prauw de baai over naar een klein eilandje wat als haven en verblijfplaats van de piraten diende. Met behulp van wat fantasie en de enkele overblijfselen neemt hij ons mee terug in de tijd.
's middags nemen we een tuk tuk naar de zuidpunt van St. Marie. Deze weg is, in tegenstelling tot die naar het noorden, geasfalteerd en aan weerszijden passeren we rieten hutjes, houten kiosken en een enkel hotel. Er hangt een relaxt sfeertje met weinig drukte.
Vanaf de zuidpunt kan je je met een prauw over laten varen naar Ile Aux Nattes en dat zijn we dan ook van plan. Maar de jongen van het bootje stelt ons voor om een rondje om het eiland te doen en te stoppen waar we willen.
Deze prauw is van een hele dikke boom gemaakt en heeft aan beide kanten een houten drijver waardoor hij een stuk stabieler is. Bovendien vaart hij door het ondiepe deel vlak langs het strand waar de jongen met een lange stok in de grond afzet en de boot zo voortbeweegt.
Het eiland is 9 kilometer in omtrek en hoewel je er dus heel goed overheen kunt wandelen is het in het bootje in de zon wel erg relaxt. We varen rondom langs prachtige strandjes vol palmbomen, wat toch wel een heel erg tropisch paradijs gevoel geeft.
Er rijden geen voertuigen op dit eiland en hoewel er wel wat kleine hotels zijn, lijkt het heel rustig.
Halverwege stappen we aan land en wandelen het eiland over. Midden in op een heuvel is een mooi uitzichtpunt vanaf 'het witte huis'. Helaas is de eigenaar er niet en kunnen we niet naar boven voor een 360° zicht. Dan lopen we door een kleine gemeenschap van rieten hutjes waar de mensen allemaal rustig hun dingetje doen. Er hangt hier een hele prettige dorpse sfeer waar de mensen in een rustig tempo en samen leven. Echt een ontspannen eilandsfeer.
We nemen een drankje bij een restaurantje waar we met verbazing kijken naar de eenden die in zee zwemmen. Het is niet vreemd dat eenden in water zwemmen, maar voor ons was het raar om ze in zee te zien.
Dan varen we weer verder om het eiland heen. We genieten van de zon, het dobberen en de prachtige strandjes.
Maar aan de oostkant gekomen krijgt de bootjongen het zwaar. Hier moeten we tegen de wind in langs het eiland. We krijgen zelfs aardig wat spetters in ons gezicht en hebben medeleiden met de hardwerkende knul. Maar aan zijn armen te zien heeft hij flink geoefend en lijkt er zelfs een wedstrijdje van te maken met andere bootjes die we passeren.
Na een heerlijk tochtje rondom pakken we weer een tuk tuk terug naar het hotel waar we nog een snelle duik in zee nemen en dan de zon en zee van ons af douchen.
In het pikkedonker schuiven we aan in het restaurant, omdat er ineens een stroomstoring is. Maar die is gelukkig snel verholpen. Op de donkere zee zien we wat kleine lichtjes in de verte verdwijnen van de vissers die nu uitvaren in hun prauw. Zo'n rondje om het eiland in het ondiepe water vonden we prima. Maar moeten er toch niet aan denken om in zo'n uitgeholde boomstam de volle zee op te gaan.
Gelukkig zien we ze een paar uur later weer bij het strand terug keren met hun vers gevangen vis.