Van Broodje Aap tot Giraffe
Blijf op de hoogte en volg Richard&Natascha
17 Oktober 2018 | Zambia, Mfuwe
Om daar te komen zijn we in 1 uur vanaf Lusaka met een binnenlandse vlucht naar Mfuwe gevlogen. Toch even wat sneller en comfortabeler dan een dag rijden, hoewel het best krap was in het toestelletje voor 28 passagiers.
We zien het droge zanderige landschap van boven met vele bijna opgedroogde rivieren en rijden kort daarna door ditzelfde landschap langs dorpjes met kenmerkende Afrikaanse plaggenhutten met rieten dak, mensen met onmogelijk veel bagage achterop de fiets en weer vele schoolkinderen in uniform langs de weg. Naast fruitstalletjes en kledingkraampjes zien we opvallend veel kappers. Met al die ingevlochten kapsels zit daar heel wat werk in.
Als we de dorpen voorbij zijn en we de weg richting het park en de lodge inslaan geeft de chauffeur via de portofoon door dat we er bijna zijn. En jawel, het welkomstcommitee staat klaar.
Alsof het echt zo afgesproken is staan er meteen olifanten, impala's, bushbok en 3 baby giraffen langs de weg. Wat een welkom.
Aangekomen nemen we onze intrek in onze safaritententen aan de rand van de rivier, die nu overigens ook half droog ligt, en trekken snel wat luchtigers aan, want het is behoorlijk warm. De wind maakt het wat aangenamer hoewel dat ook voelt als een warme föhn.
Verderop in de rivier liggen de nijlpaarden te dobberen en prachtige hornbill vogels zitten boven ons in de boom.
Wanneer de lunch geserveerd wordt komt het wild ons iets te dichtbij.
In een fractie van een seconde vliegt een aap naar de tafel en verdwijnt met Richards broodje.
Al snel is het hele veld vol met apen die kennelijk door hebben dat hier lekkers te halen is. Maar gelukkig laten ze ons verder met rust.
Later in de middag is het dan tijd voor onze eerste gamedrive. We zien meteen al in de rivier tientallen nijlpaarden liggen en tussen de dichte begroeiing spotten we diverse bokjes en de grappige wrattenzwijnen met hun staarten die als antennes omhoog steken.
Wanneer de zon begint te zakken stoppen we langs de rivier en worden hapjes en biertjes tevoorschijn gehaald om in stijl te genieten van een prachtige zonsondergang waarbij de rode bol weerkaatst op het water van de rivier.
In rap tempo is het aardedonker en gaat de rit verder met behulp van een schijnwerper.
Al snel schijnt het ligt op 2 hyena's die stomverbaasd blijven zitten en ons net zo verbaasd aankijken als wij hun.
Dan trekt de wind aan wat zorgt voor een kleine zandstorm. Na wat gerommel en een paar felle bliksemschichten vallen dan ineens de eerste dikke regendruppels. Een klein voorproefje op het aankomende regenseizoen waar het landschap en de dieren zo naar snakken.
Als we verder rijden hebben we ook nog de mazzel om een civet en 2 keer een genet te zien. Deze kleine katachtigen hebben een prachtige gestipte en gestreepte vacht en worden niet vaak gezien. Dat is dan weer het voordeel van zo'n nightdrive, dan zie je de nachtdieren die zich overdag diep verscholen houden.
En iets waar de echte vogelaar jaloers op is was de fishing-owl die net een meerval uit het water had gegrepen.
Na dit goede dierrijke begin zitten we alweer uit te buiken na een heerlijke maaltijd en krijgen dan (na de heerlijke chocolademouse) nog een verrassend toetje. Midden door het kamp loopt een giraffe gracieus en op zijn dooie gemakkie.
Het is nu wel duidelijk dat we midden in de wildlife of Africa zitten.
Dit smaakt naar meer!
18 Oktober 2018 - 07:39
MATT:
Dit verslag leest weer heerlijk weg, ik geniet meteen weer mee, jullie hebben alweer aardig veel dieren gespot, en dit is pas de eerste gamedrive, dit voorspelt nog heel veel mooie avonturen. Hebben Angonita en Rob het ook naar hun zin, eat dit is voor hun de eerster keer dat ze dit mee mogen maken!! Maak nog heel veel mooie en spannende momenten mee met z'n allen en geniet lekker! CIAO! -
18 Oktober 2018 - 10:21
Ruan:
Schitterend wat jullie vandaag allemaal meemaken en wat een belevenis zowel natuur beesten eten en drinken, en bij zonsondergang nagenieten van een geweldige dag. Wij genieten in gedachten met jullie mee. Veel liefs Ruan.